Den oppskrytte kjøpefesten Halloween

Vi har alle hørt det, halloween er en kommersiell høytid innført av handelsstanden for å tjene penger. Når man ser på utvalget i butikkene, og antallet butikker som hiver seg på bølgen, så er det kanskje ikke så rart om vi tenker det. Da jeg så tallet første gang for hvor mye vi i snitt bruker på Halloween tenkte jeg at det måtte mangle en null, men flere medier sier det samme tallet, så jeg antar at det stemmer. I snitt bruker vi 55 kroner pr person til halloween (Kilde). Hvis det er slik en kjøpefest, så er da vel det ganske lite? Det hjelper selvsagt at det er mange som ikke feirer halloween, men likevel. Det er ikke veldig mye det?

Til sammenlikning:
Vi bruker i snitt 552 kr til valentinsdagen. Med mindre du bor i Oslo, der bruker de i snitt dobbelt så mye. (2012-tall. Kilde)
Til jul bruker vi i snitt 11 000 kroner (2016-tall Kilde). Inne i dette ligger det et gjennomsnitt på 138 kroner på fyrverkeri, og 683 kroner til selve nyttårsfesten. Ja, også 397 kroner på julepynt/interiør. (Kilde).
Hver husstand bruker i snitt 45 800 kr på ferie – men den mest typiske familien holder seg på 20-30 000.  (Kilde).
Hver husholdning bruker årlig i snitt 23618 kr på klær og sko, 81574 kr på transport og 15557 kr på resturant og hotell (2012-tall Kilde).

niels-steeman-262087

Halloween er en komersiell høytid innført av butikkene. Vi vil bruke 55 kroner hver på halloween i år. Foto: Niels Steeman

Jeg har ikke klart å finne noen tall for påske, men utfra priskrigene som har vært tror jeg det er snakk om betydelige summer der også. Jeg sliter også med å finne tall for hvor mye vi bruker til veldedighet. TV-aksjonen fikk inn et snitt på 43 kr pr innbygger i år (kilde). I en undersøkelse i forbindelse med julehandelen i Østfold i 2015 svarte 55% at de ville bruke inntil 1000 på veldedighet (kilde). Men hvor mye det er resten av året aner jeg ikke. Mange av oss er fadder og gir månedlige bidrag. Noen gir noen kroner i en gryte her og der eller støtter med «pop-up» innsamlinger som f.eks. innsamlingen til barnekreftforeningen som gikk som en farsott på facebook tidlig i år. Jeg har tenkt at rosa sløyfe må få inn veldig mye siden det er så mange produkter som selges, så jeg må innrømme at jeg ble overrasket da jeg regnet ut snittet; det er bare 6,25 kr pr pers (32,88 mill fordelt på 5,26 mill innbyggere. Kilde). Det bekrefter forsovet mistanken jeg har om at det er «bakmenn» som tjener mest på det, men det er en helt annen sak.

 

Jeg er overrasket over at halloweensnittet er så lavt, jeg hadde trodde det var mye høyere. Jeg har alltid trodd at jeg kjører billig varianten av halloween, men jeg gjør muligens ikke det. Pynt har kommet litt etter litt i årenes løp, kostymer er også godt brukt (en skjelettpysj har vært i bruk de siste 5 årene, ellers har det gått i bandasjer og avklippede klær). Det er bare godteri som må suppleres hvert år. Og da er det jo litt rart at vi bruker mindre i snitt på halloween enn det koster for en kilo smågodt? Med tanke på at «alle» skal handle inn godis og med tanke på hvor mange som hamstrer, mener jeg  (forøvrig merkelig egentlig at smågodt har blitt så populært til halloween, det burde jo være enkeltpakket godteri som var billig!). Joda, det er klart handelsstanden tjener på halloween, for all del, men er det virkelig så ille om vi lyser opp en mørk oktober med litt lek og moro? For 55 kroner pr pers tenker jeg at det er det verdt.

Vi kan ikke holde alt vi gjør opp mot nødhjelp eller andre veldedige formål. For det første hadde de pengene trolig ikke gått til nødhjelp uansett. For det andre vil det alltid være noen som har det verre enn oss. Det vil innebære at vi aldri kan unne oss noe dersom vi ser slik på det. Og det vil vi vel?

 

 

 

Én kommentar

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s