❤️ = sjekk deg?

For 1,5 år siden opplevde jeg noe alle damer frykter – jeg fant en kul i brystet. Jeg har med ujevne mellomrom undersøkt dem, men for å være ærlig har jeg vært i tvil om hva jeg egentlig leter etter. Jeg har lest om teknikken, så jeg vet hvordan i teorien, men hva er det egentlig jeg kjenner etter? Det er ikke en klump med fett akkurat, det er noe inni der. Men denne dagen da jeg oppdaget en kul på størrelse med en valnøtt var jeg ikke i tvil. Det var en kul, og den burde ikke være der!

Time hos legen neste dag, og etter ca en uke var jeg på vei til sykehuset for undersøkelser. Selv om Google for en gangs skyld hadde beroliget meg, de fleste kuler er nemlig ufarlige, var det å kjøre til sykehuset det siste jeg hadde lyst til. Det var jo en visst fare for at jeg fikk en beskjed jeg ikke ønsket og at livet snart ville bli svært forandret. På sykehuset vårt er det visstnok satt inn ressurser for rask diagnosering og behandling. Det innebærer at det er satt av tid slik at alle undersøkelser blir gjort samme dag. Det burde være betryggende, men for meg sa det noe om hvor alvorlig en kul kan være, og hvor viktig det er å komme raskt i gang med behandling. Og her kom jeg med en valnøtt i brystet! Jeg burde ha funnet den før.

For å gjøre en lang historie kort; mammografi er ikke så vondt som man skal ha det til. I alle fall ikke før legen hadde utsatt brystet for hardhendt behandling med ultralydapparatet. Hos meg var det bare cyster, en stor og flere små, og sju nålestikk og et stort blåmerke senere var jeg ferdig behandlet. Jeg var takknemlig for smerten, det kunne vært så mye verre. Fortsatt sjekker jeg meg med ujevne mellomrom, og jeg har heldigvis ikke funnet flere kuler. Men ja, det er viktig å sjekke seg.

At noen setter et ❤️ på Facebookveggen sin minner meg ikke på å sjekke meg. (Heller ikke skostørrelser, farge på undertøy eller hvor jeg har satt veska mi). En slik «kampanje» går nå for tiden på facebook; det er visstnok «forebyggelse av brystkreftuken». Det er ikke den første, og jeg har også vært med på leken. Men jeg har aldri tenkt at dette betyr at jeg skal sjekke brystene. Aldri. Så jeg tror ikke at et ❤️ på Facebook vil hjelpe noe som helst. Å sjekke seg vil hjelpe. Å kjøpe ett eller annet produkt til støtte for kreftsaken vil hjelpe – eller enda bedre doner pengene direkte.

Det som også forundrer meg litt er kildekritikk. Eller mangelen på sådan. Er det virkelig «forebyggelse av brystkreftuken» nå? Google finner ingen opplysninger som tilsier dette. Nå er jo jeg glad i disse temadagene jeg finner på nettet, og dette kunne selvsagt ha vært en av disse. Men jeg finner ingenting. Og formen den går på minner veldig om advarslene mot hackere. Det er fascinerende hvordan det sprer seg, men denne spredningen er for langsom til at den vil dukke opp over alt i riktig uke. Så sjansen for at det faktisk er «forebyggelse av brystkreftuken» den uken statusen settes er temmelig liten.

Abelone

 

 

Én kommentar

  1. Tips jeg deler:

    Jeg sjekker puppene mine i dusjen første dag jeg har mensen.

    Har sikkert hoppet over en måned her og der, men det er liksom kjekt å ha en knagg å henge på?

    Og jeg blir faktisk forbanna over tøysetiltak, skift profilbilde og hjerte meg i rævva, gi penger for faen!

    Liker

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s