Hvordan øke leselyst hos barn? 

Barn som ser foreldre lese bøker leser mer selv. Jeg har også lånt meg en liten stabel i håp om at de blir påvirket.

Hjemme hos oss leser vi mye. Fra barna var små har vi lest for dem hver kveld, det har blitt en selvfølge. Mine barn er derfor vant til å høre spennende historier. Så da skolen sa at man måtte forberede seg for en ny leseverden, så så jeg ikke for meg at resultatet skulle bli at lesegleden ble drept. Men det var dessverre det som skjedde. Å lese selv var greit det, men innholdet ble for kjedelig. Det som var enkelt nok å lese var ofte litt meningsløst eller for tynn historie. Og etterhvert ble all lesing regnet for å være lekse. 

Forskning viser visstnok at barn som ser foreldrene sine lese bøker også leser mye. Vi leser bøker begge to (riktig nok på lesebrett, men bok er bok). Så jeg tenkte at bare vi finner den riktige litteraturen, da vil de helt sikkert begynne å lese. Så vi har valfartet til biblioteket, lånt mye forskjellig for å finne noe som faller i smak. Vi har vært på forfatterbesøk med klassen. Hylla er full av barnebøker vi har kjøpt eller fått. Utvalget er det altså ikke noe å si på. Men leselysten har glimret med sitt fravær. Vi har fulgt de fleste råd for å få ungene til å lese mer, men til min sorg så jeg at lesegleden forsvant. Inntil nå. Nå har jeg funnet en motivator – bestikkelser. 

Samtidig som skolen startet lesekampanje satt jeg i gang med ekstra motivasjon. Les 30 minutter hjemme hver dag, som er dobbelt så mye som minstekravet fra skolen, de neste to ukene, så skal vi gå på kino og se en film. Sist uke var vi å så smurfene. I løpet av påska blir det bossbaby – for de som har lest nok. For anledningen har jeg laget egne bokmerker for kampanjen min. 

Påskeharen falt som forventet best i smak Bruken er enkel, hvert egg tilsvarer 15 minutter. Når man har lest så lenge kan man fargelegge eller kryss av et egg. Har man oppnådd riktig antall egg i tide, så blir det kino. Hva hvis man ikke rekker en dag? Foreløpig har vi da tatt igjen senere, så det har vært noen dager med veldig mye lesing. Flere ganger i det siste har de satt seg til å lese helt uten oppfordring for å bli ferdig med det. Jeg velger selvsagt å tolke det som at de har funnet lesegleden. Det er i alle fall ikke verre enn at det er verdt innsatsen for å komme seg på kino. 😉 Det fine med kino er dessuten at det alltid er reklame for nye filmer, med andre ord; en utømmelig kilde til motivasjon.

Så mitt påskeferietips: lag ditt eget bokmerke (eller bruk mitt) og ha en lesekampanje. 

Abelone

7 kommentarer

 1. Godt tips!

  Det er jo veldig logisk at unger blir interessert i det foreldrene er interessert i, men alltids kjekt med en unnskyldning for å dukke ned i nok en bok!

  God påske til deg!

  Liker

  1. Ikke alltid barn blir interessert i det samme som foreldrene, men det kommer vel ofte tilbake når de er voksne? Inntil leselysten kommer av seg selv er bestikkelser en grei taktikk 😉
   God påske til deg også!

   Likt av 1 person

  1. Vi bør aldri undervurdere bestikkelser som virkemiddel.
   Den er ganske inspirert av hvordan se gjør det på lesekampanje på skolen, men litt mer premie her. Ble imponert når eldstemann leste frivillig i 1,5 time i dag.

   Liker

 2. Så genialt med den kinobelønningen, den virker kanskje enda bedre enn det å fæ lov til å være oppe ti minutter lenger. Minsten har jo en storebror, som har slukt bøker siden før han kunne lese, – så det her er uvant for oss, det å lirke og dra det hele i gang. De fikk lesebingo med seg hjem før sommerferien, men den er ikke motiverende nok 😀

  Liker

  1. Hvordan fungerer lesebingoen? Lesing på forskjellige steder? Skolen har kommet med slikt hos oss også, og det er noen som gjerne kombinerer (feks står og leser på badet eller leser for en voksen i sofaen)

   Liker

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s