Den store påskeeggtesten

Det er ingen hemmelighet akkurat at jeg elsker påskeeggene i lilla eske. De herlige fristelsene med fløyelsmykt fyll. En firepakning er alt for lite, de burde komme i 12-pakning. Minst! Men så har det altså vist seg at de er fulle av palmeolje. Jeg forsøker å overbevise meg selv om at palmeolje ikke nødvendigvis er problemet i seg selv. Men jeg er ikke overbevist, uansett om den er bærekraftig eller ei.

Men nå har det kommet en utfordrer på markedet. Rema lovte at dersom ikke Freia fjernet palmeoljen fra påskeeggene skulle de lage sine egne. Palmeoljen er det fremdeles, så nå har Rema sammen med Nidar laget egne. Er de like gode? Kan de erstatte de originale? Min konklusjon finner du nederst i saken.

Mulig det bare er vanen og smaken, men Freias papir er mest påskete for meg. Men Nidar sin skje er gul da!

Freias påskeegg veier 33 gram (og 194 kcal pr egg). Nidars veier 36 gram (og 210 kcal). Den lille forskjellen er knapt mulig å se med det blotte øye. Papiret derimot ser man greit forskjell på. Det er nesten som om Nidars egg kommer listende inn på markedet: «unnskyld meg, her er jeg». Diskret eggkartong, duse farger på folien. Mens Freia roper: «her er jeg, det er påske!» (Muligens legger de også til «Spis så mye sukker du bare vil uten dårlig samvittighet, det er jo tross alt påske!» Eller kanskje det bare er meg som hører det?) Men det er akkurat slik et påskeegg skal være, masse farge og mønster.
Utpakket er forskjellene litt større. Mens Nidar har melkesjokolade rundt, har freia en litt mørkere variant. Utformingen av toppen er også litt forskjellig, hos Nidar ser det faktisk ut som et egg med sprekk. Om det et sjokoladetypen eller utforminga som gjør det er vanskelig å si, Nidars topp er i alle fall lettest å knekke av. Legg merke til hvor skallet er skjøtet, det har faktisk mer å si enn man skulle tro.

De ser ganske like ut, ville du sett forskjell om du ikke visste hvilken pakke de kom fra?

Freias egg er fylt fra toppen, Nidars egg er fylt fra siden. Fyllet skal jo liksom være nede i egget, det er jo halve moroa!

Freias egg er fylt fra toppen, Nidars egg er fylt fra siden. Resultatet er at på Nidars egg står mye av fyllet opp over kanten når toppen er hakket av og halve egget er tomt. Det er litt av det som er gøy med disse eggene da, å spise dem som om de var helt vanlige egg.
Det er forskjell på fyllet også. Mens Freias egg har silkemykt fyll, er Nidars sitt betydelig hardere. Muligens hadde kniv vært bedre redskap å spise det med enn skje. OK, det var litt overdrevet, men det er stor forskjell.

Det er ikke lett å se utfra bildet, men det er forskjell i konsistens også

Men syvende og sist er det en ting det kommer an på: smaken. Nidar sitt egg føles ikke fullt så søtt som Freia sine, det liker jeg. Jeg er også mer glad i melkesjokolade enn mørk sjokolade, så det taler også til Nidars fordel. Likevel, i motsetning til Freias påskeegg klarer jeg fint å stoppe etter ett av Nidars egg. Det er selvfølgelig mulig at dette endrer seg når jeg kommer i enda mer påskemodus, men foreløpig ligger de ganske trygt i skuffen.

Så konklusjonen min er: Hvis det er smaken, ikke opplevelsen du er ute etter, da er Nidars egg bra. Er derimot opplevelsen en viktig del av eggene, da er nok fremdeles originalen best. Jeg er, for miljøets del*, villig til å gå over til de nye eggene selv uten opplevelsen. Så håper jeg at de blir oppdatert med mykere fyll riktig vei til neste år.

Abelone

* Er litt usikker på om jeg egentlig kan trekke miljøkortet her – det er tross alt både plastskje og en metalfoliebit som går i søpla etterpå. De har veldig kort levetid og er egentlig litt unødvendige.

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s