Sjokolade i taket

«Jeg har sjokolade i taket, men det er #totallyworthit» skrev jeg sammen med dette bildet på Instagram. Det må du blogge om svarte ojosfoto kanskje bedre kjent som lammelårtanker. Den er grei, Anne-Helene, du skal få høre historien om hvordan jeg fikk sjokolade på alle horisontale og vertikale flater på kjøkkenet. Fremgangsmåten skal du selvsagt også få, og som en bonus slenger jeg  med et vasketips til slutt.

Av og til får jeg en ide i hodet, og når den først har satt seg, så må den bare realiseres. Denne gangen var det fruktsalat i sjokoladeskål. Det vil være naturlig å tenke at det var restene etter forrige helgs sjokoladefondu som gav meg ideen. Det var nok det som ga meg puffet til å utføre, men ideen har ligget der og gnagd helt siden jeg fikk en luftig utfordring og skulle leke med ballonger. Hadde jeg vært smart hadde jeg tatt med meg ballongene utendørs og holdt på med sjokolade den gang da. Da hadde jeg i alle fall ikke hatt sjokolade i taket nå!

Jeg har laget sjokoladeskåler med ballong før, det gikk jo fint det. Senere fant jeg ferdige sjokoladeskåler i butikken og har siden kjøpt det istedenfor. Så det ble med den ene gangen. Men nå er det lenge siden jeg har funnet ferdige skåler i butikken, sist jeg fant var i Sverige for 1,5 år siden. Uansett, det burde være en enkel sak å lage det igjen. Vel, det gikk ikke helt etter planen…

Etter en ryddesjau hjemme nylig, dukket det opp en pose vannballonger. Den var fra i sommer da jeg kjøpte opp godt med ammunisjon til vannkrig mot naboen. Vannballonger, er perfekt størrelse – nedbrytbare og selvforseglende var de også, så jeg trengte ikke en gang ha dårlig samvittighet for miljøet. Hvorfor ikke utnytte at de er selvforseglende og fylle dem med vann istedenfor luft tenkte jeg. Og allerede her burde jeg skjønt at noe var galt. For når sju av ti ballonger har hull eller sprekker mens du fyller dem, så tyder det jo på at det er noe muffens. Jeg har aldri sett at ballonger har holdbarhetsdato, men disse har tydeligvis det. Men vann er jo ikke så ille, jeg fikk bare vasket vaskerommet litt…

Men jeg gav meg ikke. OK, hvis ikke de har lyst til å holde på vann, kanskje luft er bedre da? Selvlukkinga vil selvsagt ikke virke, men de var greie å knyte. Og det første forsøket gikk ganske bra. Jeg hadde som sagt igjen litt av sjokoladen fra fonduen, og den var stiv da den sto i kjøleskapet, så hvorfor ikke bare smelte den igjen? Det gikk veldig fint å få sjokoladen på ballongene, det så ut til å stivne fint i kjøleskapet.  Men i det jeg tok lufta ut av ballongen gikk også lufta ut av meg – denne sjokoladen var nemlig myk og fulgte med ballongen og så mer ut som noe man absolutt ikke vil ha sammen med mat.

Jeg gir meg ikke, jeg skal ha for det! Nye ballonger ble blåst opp. Denne gangen var det ikke helt uten problemer, det skal sies. Flere av dem eksploderte på benken eller i hånda mi mens jeg blåste dem opp. Jeg lurte veldig på hvorfor det gikk så greit sist, men ikke denne gangen, og akkurat det har jeg ikke noe godt svar på -utenom at jeg mistenker at slik nedbrytbare ballonger har holdbarhetsdato. Men til slutt hadde jeg klart å blåse opp mange nok – åtte stykker. Det er jo greit å ha til to måltider eventuelt noen i reserve, aldri godt å vite hvor mange vi er til middag. Ny sjokolade ble smeltet. Den første gikk greit. Den andre gikk greit. Den tredje gikk greit. Mens jeg holdt på med den fjerde eksploderte nr tre på brettet. Jeg skvetter til, og i det jeg løfter opp den fjerde fra sjokoladen eksploderer også denne. Det er overraskende mye kraft i ballonger! Jeg har sjokolade på buksa, genseren, i ansiktet, i håret. Kjøkkenet har sjokolade på det meste av kjøleskapsdøra, på gulvet, pent fordelt over kjøkkenbenken, på hylla bak komfyren, på vinduet – og skulle det vises seg etter at jeg var ferdig med å vaske bort alt (det meste) – i taket. Vi snakker virkelig en kuleformet eksplosjon som har spredd utover kjøkkenet.

Hadde jeg nok sjokolade til å lage 8 skåler? Nope. Det ble med nød og neppe 5 stykker. Men de falt i smak, og barna som begge har bursdag i mars har bestilt sjokoladeskåler til de store dagene. Helst til både selskapet og selve dagen. Jeg gruer meg allerede og vurdere å kjøpe inn heldress og partytelt for å slippe å søle ut kjøkkenet.

Hvis du ikke er avskrekket av mitt forsøk, så er fremgangsmåten som følger:

 1. Smelt sjokolade
  (jeg brukte 150g og disse er en blanding av melkesjokolade og mørk kokesjokolade –  man tager hva man haver. Dersom du dropper forsøkte på å male kjøkkenet med sjokolade trenger du mindre).
 2. Dyp ballongene i, la renne av litt før du setter dem på et brett med bakepapir.
  (Du kan sikkert sette dem rett på et fat også så lenge overflaten er glatt nok til å ville gi slipp når de er ferdige).
 3. Sett i kjøleskapet til avkjøling.
 4. Når skålene er stive, klipp et lite hull ved knuten og slipp luften ut. De skal da forhåpentligvis slippe taket i skålen.
 5. Smelt hvit sjokolade (jeg brukte i underkant av 50 gram), fyll i en dekorsprøyte (eller en pose du klipper tuppen av)
 6. Sett skålene på hodet og sprøyt på hvit sjokolade i tilfeldig mønster
 7. Skal du ha fruktsalat slik jeg hadde, så bør denne legges i rett før servering for å hindre at det blir for fuktig. Denne servert med krem tilsatt malt vanilje.
 8. Husk at det bare er fantasien setter begrensinger for hva du kan servere i disse skålene. Lillebror har bestilt med bringerbærmousse til sin bursdag, turboprinsen vil ha is med masse strø.

Jeg lovte et vasketips til slutt. Seriøst, du trodde at du skulle få vasketips av meg? Haha. OK da, man skal holde det man lover… mitt beste vasketips er at den som er høyest er ansvarlig for å vaske taket selv om det ikke er den høyeste som har sølt i taket. Og om det ikke skulle lykkes å overtale den høyeste; sjokolade vaskes raskest av med en skikkelig varm klut og zalo. Eller bare dropp eksploderende ballonger, så slipper du vaskingen! Jeg har hørt rykter om at det går an å lage sjokoladeskåler i muffinsformer, det burde være muligheter for mindre søl da. Muligens har jeg mitt neste prosjekt der.
Abelone

Reklamer

3 comments

 1. Jeg tenker umiddelbart at jeg skal klippe UTE om noe slikt skal utføres i Kosekroken. Hvordan utformingen er hos oss, ja…. jeg vil få sjokolade helt inn i senga!

  Men du skal ha for godt mot, herlig humor og bra tips!

  Liker

  1. Klippingen er ikke problemet, da er sjokoladen (forhåpentligvis) stiv, det er ukontrollerte eksplosjoner som er problemet!

   Hvordan har det gått med roseeksperimentet hjemme hos dere? Jeg har ikke fått med meg noe resultat derfra.

   Likt av 1 person

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s