Adventsutfordring del 2

Jeg fortalte i går at jeg var ferdig med alle julegavene. En av grunnene til det er at jeg gir veldig få gaver. Jeg kjenner at det er et lengre innlegg som vil ut om akkurat det temaet når jeg bare har klart å stokke tankene riktig i hodet. Anyway, jeg skal gi julegavetips i følge Anne-Helenes utfordring.

vjz7tkhncfk-ben-white

Jeg hater å innrømme det, men det hadde blitt kjedelig hvis man ikke fikk en eneste gave til jul… Foto av: Ben White

Oppgaven lyder som følger:

Del et julegavetips til en fireåring, til en tiåring, til en fjortenåring og til en sekstiåring

4-åring: Julen er til for barna sier de. Jeg er vel ikke helt enig i det, men det er ingen tvil om at det er ungene som gleder seg mest til pakkene. En 4-åring er absolutt i den enkleste alderen. Det er bare å gå inn på nærmeste lekebutikk å finne et eller annet. Jeg vil likevel anbefale Brio togbane (andre produsenter som biltema og ikea  er kompatible og kan altså brukes sammen med disse) og Duplo. Dette er ting som varer i årevis, er lette å få solgt om man ønsker det og samtidig er mulig å ta fram senere. Mens de små er mest opptatt av å kjøre med togene, lar de store det gå sport i å bruke hver eneste skinne av banen når de bygger. Duploen har vi satt på hytta, og både 6-åringen og 9-åringen elsker å finne den igjen og leke med den der. Fordi vi har ganske mye blir det en fin lek som de har sammen og som engasjere i flere timer. Det er en annen grunn til at jeg trekker fram akkurat disse typene, jeg synes det er en fordel om man kan ha mye av samme type leke. Da kan mange lett være med i leken fordi det er nok til alle og opprydding går raskere, for det er ikke tusen ting som skal sorteres forskjellig. Et boktips til slutt: begge våre har elsket boka Thomas’ store bok om ord. Det er ikke noen historie der, men det er så mye å snakke om, så det blir en veldig fin «lesestund» som er ganske lærerik også.

10-åring: Denne burde være lett siden jeg har en snart 10-åring i huset. Men han har det meste han trenger. Det vil si, det er fare for at både ski- og skøyteutstyr må byttes i år, men det er ikke hvem som helst man kan ønske seg det av (og dessverre kom jeg ikke på det før ønskene var sendt).  Ønskene begynner å bli dyrere og vrir seg mer mot elektronikk. Snart 10-åringen min er heldigvis fremdeles leken, Lego og Playmo er favoritter – og igjen ting som varer og kan selges om man vil.

Jeg hørte at en kompis hadde fått i bursdagsgave fra foreldrene at de skulle se Star Wars filmene sammen – dette er jo egentlig 11-års grense og det å kunne «bryte reglene» er spennende (samtidig som det er veldig mange i vennekretsen hvor aldersgrense ikke blir overholdt, da faller man fort litt utenfor). Det var en her i huset som ønsket seg det også da han hørte det, og jeg må innrømme at jeg synes ideen er like enkel som den er genial (utenom at jeg synes Star Wars var sykt kjedelig den gang jeg så trilogien, så akkurat den er ikke jeg særlig ivrig på). Faktisk har jeg litt samme ting med Harry Potter. Vi har begynt å lese den første boka sammen, og når vi er ferdig med den skal vi se filmen. (Og der fikk du et boktips i samme slengen).

xjb7du_4kqq-andrew-neel

Foto av Andrew Neel

14-åring: Når leker ikke lenger er like interessant, blir det straks vanskeligere. De, i alle fall en del, begynner å bli bevisst på merker og hva de signaliserer ved å ha på seg ulike ting. Og ting begynner gjerne å koste en del. Så selv om jeg egentlig er imot å bytte penger, så er dette alderen som er unntaket. La dem spare til det de ønsker seg selv. Når man får lov til å ønske seg noe en stund og spare til det, så setter man mer pris på det også. Det er uansett en god ting å lære seg å disponere penger før man skal stå på egne ben.

Jeg kan ikke helt huske hvilke bøker jeg leste som 14-åring selv, men jeg vet at litteratur alltid har vært en viktig del av livet mitt. Om ikke ungdommen er glad i å lese selv, så kan det være at historier kan fenge. Jeg vil derfor slå et slag for lydbøker. Et abonnement på storytel er dyrt, men det gir tilgang på mange, mange historier. Jeg tror både voksne og ungdommer har behov for noen hvileskjær for å roe ned. Da er lydbok fint.

60-åring: De fleste 60-åringer har det de trenger å vel så det, kanskje til og med tid? Dette er kanskje alderen hvor de begynner å tenke på når de skal gå av med pensjon og hva de da skal fylle dagen med. Forhåpentligvis er helsa enda god slik at man kan være aktiv. Så hva er da bedre enn en aktivitet? Teaterbilletter, jazzcruise på fjorden, kino eller vinsmaking alt etter interesse. Jeg tenker i alle fall at tid sammen er det som står høyest på ønskelista, det er fint både for små og store og fylle opp minnebanken. Bor man nært kan man legge inn faste middagsinvitasjoner, eller kanskje man skal reise på ferie sammen i år? Det trenger ikke være så fancy som en all-inklusiv i syden, det fungerer helt fint å reise til en campinghytte og fylle dagene med opplevelser i nærheten av dette stedet. Skal jeg trekke fram en anbefaling som vi har gjort selv med besteforeldre, så er camping i Orsa med besøk i Mora, rovdyrpark og tomteland et godt valg.

Dette er også aldergruppen hvor det fremdeles er mulig å innføre ny teknologi, så om de ikke har tatt spranget over til nettbrett, så er det kanskje på tide? Min mor har gått over til å lese avis på padda, bra for miljøet og avisen er med uansett hvor hun er. Svigerfar fyller kjedelige stunder med diverse spill (som har spiller for barnebarna selvsagt!) på iPaden. Det offentlige skal bli mer digitale, og de eldre er nødt til å være med om de vil det eller ikke. Er de vant til å bruke teknologien tror jeg det er enklere å bli med videre på utviklingen? Det var kanskje i overkant dyrt gavetips, men hvis man går sammen flere er det kanskje oppnåelig?

Det var mine gavetips. Selv har jeg i stor grad gått for opplevelser i år. Om det faller i smak gjenstår selvsagt å se 🙂

Abelone

5 kommentarer

 1. Togbane er et supert tips! Den støtter jeg. Dessuten er det et pluss at den er miljøvennlig, i motsetning til legoen.

  Jeg likte også godt gavetipset til 60-åringen. Og vil legge til et nettkurs. Det kan en jo stå for selv, for klarer en sjøl å navigere på nett, klarer en helt sikkert å hjelpe andre også.

  Supert innlegg!

  (legger det ut på Fb-sida senere)

  Liker

  1. Er ikke helt sikker på om jeg er enig med deg i at lego ikke er miljøvennlig. Det er et mye større problem med engangsleker (som happymeallekene) og ting i dårlig kvalitet. Lego kan vare i flere generasjoner, og selv om det vil ta lang tid å bryte ned, så blir det derfor brukt mye. På samme måte som en matboks av plast kan bli miljøvennlig i forhold til plastposer. Det kommer an på hva man sammelikner med.

   Dessverre er det også slik, i alle fall hos oss, at plastleker fenger mye mer enn trelekene som jeg synes er flotte. De blir ikke mye miljøvennlige når de bare blir stående på en hylle til pynt (forhåpentligvis får de eiere som leker mer med den en gang i framtiden).

   Nettkurs var ikke så dumt! Jeg har et søskenbarn som fremdeles holder på telefonibank. Jeg husker med gru tilbake på den tiden jeg tastet inn kidnummer på telefonen. Nettbank og Internett generelt er jo ikke vanskelig hvis man bare tør forsøke. Så det er et tips jeg kan ta med meg!

   Liker

   1. Leste rimelig halvveis for ikke lenge siden at det var mye dritt i Legoen, var noe med farlige stoffer som lakk ut?? Jeg er på gyngende grunn merker jeg.. skal ikke si så mye mer.

    Jeg følger resonnementet ditt, absolutt. Har også samme erfaring som deg med hva som blir lekt med.

    Så bra at du kunne bruke nettkurs-tipset mitt!

    Liker

   2. Har ikke fått med meg at det er farlige stoffer i lego, men det er selvsagt mulig. Lego sliter en del med billige kopier (som dessverre fører til mye spesialdeler i legoen som gjør den mindre gjenbrukbar), tipper at en del av kopiene kanskje ikke er like god?

    Hvis vi klarer å unngå å støvsuge opp lego, så kanskje vi klarer å redusere miljøbelastningen også? *drømmer om en egen legosuger som samler alle løse legoklosser*

    Liker

 2. Jeg er også glad i gaver med opplevelser i. Her er det ofte billetter i gavene, – til kino, konserter, teater og så videre 🙂

  Ellers så har gutta her det de trenger, men han på seks ønsker seg leker, men bruker mest formingsmateriell og utkledningstøy. Femtenåringen liker best bøker og så et eller annet som kommer til playstation etter jul. Så et økonomisk bidrag til det kanskje?

  Liker

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s