Fantastisk uten plastikk?

Jeg tror jeg er som en gjennomsnittlig forbruker. Det skal være enkelt. Ofte kommer det i konflikt med både økonomi- og miljøhensyn. Hvilket hensyn skal da veie tyngst?

Sist uke leste jeg om plastfri juli hos klin-kokos. Et sånt innlegg er med på å skape bevissthet om hva man bruker av plastikk, og jeg har tenkt en del på hva vi bruker av plastikk. Det er særlig engangsting og emballasje som er miljøsvin. Men det er jo så lettvint da…

La oss ta jobblunsjen min som eksempel. Jeg har pålegg på jobb, men tar med brødskiver hver dag. Disse frakter jeg i en plastpose. Og selv om den posen hadde vært helt fin å gjenbruke, så bretter jeg den fint sammen etterpå – og kaster den. Det pålegget jeg har på jobb er ferdigskjært ost. Brunosten har et plast mellomleggspapir mellom hver skive for at de ikke skal feste seg til hverandre. Og helt ærlig, så varer ikke en pakke ost så lenge, så det blir en del emballasje at det også. Jeg bruker å spise en yoghurt til lunsj – enda mer plast. Og bare fordi jeg er lat bruker jeg en engangsskje til yoghurten. Jeg har en vanlig skje på kontoret, så det er egentlig ikke noen god grunn til å velge plastikk, jeg bare gidder ikke ta den med meg. Er jeg alene om det, å velge lette løsninger? Jeg kunne brukt matboks, ostehøvel og tatt med skje. Både økonomi og miljø er enige om at det ville vært en bedre løsning, men det er ikke så lettvint da. 

Avfall etter dagens lunsj: yoghurtbeger, plastpose, to mellomleggspapir fra oppskåret ost og en plastskje. I tillegg til en tepose, den var dessuten pakket inn i en egen papirpose. Nødvendig?

Det blir en del plast hjemme også. Akkurat når det gjelder tallerken og bestikk bruker vi selvsagt ikke engangs til vanlig, men det er emballasje fra både mat og leker, sugerør, disse små plastposene fra diverse butikker som ikke passer i en eneste søppelbøtte og alt for mange plastposer generelt. Også elsker jeg tupperwarene mine, men heldigvis er det laget for å kunne gå i arv! Riktignok ikke i 400 åreller hvor lang nedbrytingstiden nå er, men de varer lenge. 

Jeg har lyst til å påstå at jeg er flink til å gjenbruke bokser som emballasje, men status i skuffen med bokser er at det er mange lokk og få bokser, så med mindre det befinner seg veldig mange bokser i fryseren uten lokk… (nei, det gjør ikke det!). Jeg prøver å ikke samle opp tomme isbokser, men de er jo så greie å ha på hytta… Og fra et miljøperspektiv er det vel bra om vi samler dem opp? At vi fyller kroppen med giftstoffer derimot… 

Jeg trøster meg med at vi har et flott nytt automatisk sorteringsanlegg her i distriktet. Så blir plasten i alle fall gjenvunnet! Faktisk sier ROAF at innsamling av plast pr innbygger er mer enn doblet siden den automatiske sorteringen startet. Det er jo bra. Kanskje. Hvis det samles inn mer fordi det brukes mer derimot er det ikke bra, og det sier jo ikke den statistikken noe om.  

Infintum mener at 150 millioner flasker er på avveie hvert år. Det tallet høres veldig høyt ut, og jeg er litt i tvil om hvordan de definerer «på avveie». Selv har jeg en liten samling både på jobb og hjemme. Jeg kjøper dessuten innimellom i Sverige, og dette har så lav pant at jeg heller kildesorterer det her hjemme enn å pante. Hvis de sorteres med plast eller metall antar jeg at de kanskje er «på avveie» siden de ikke har vært gjennom panteordningen, men de blir jo gjenbrukt. Og selv om flaskene pantes, blir det egentlig miljøvennlig? Selv gjenbrukbar plast er vel plast eller? Transport har vel dessuten også sitt miljøavtrykk? Burde jeg ikke heller redusere brusdrikking? Eller gå over til å bruke min egen kullsyremaskin? 

Jeg skal pante snart, jeg lover!

Jeg synes det er vanskelig å redusere bruken av plast. Eller ubehagelig er kanskje riktigere ord. Det er en del ting jeg kan gjøre noe med. Men jeg er usikker på om de andre valgene er bedre. Som er det bedre å velge større forpakninger av yoghurt og helle over i et (gjenbrukbart) beger? Og det er noen ting jeg ikke like enkelt kan gjøre noe med. Jeg kan selvsagt boikotte å kjøpe is og kjøttdeig og andre varer fordi
jeg ikke liker emballasjen. Men det hjelper vel ikke om bare jeg protesterer? Jeg må jo ha mat… (les: det er ubehagelig å boikotte, så jeg er villig til å finne på unnskyldninger for å ikke gjøre det).

Da jeg først leste utfordringen til Anita om plastfri juli tenkte jeg «game on, jeg er med». Plastfri blir jeg ikke i løpet av juli, men jeg kan redusere forbruket. Det gjelder å være bevisst, så i juli skal jeg: 

  • Kjøpe færre brusflasker – og pante de jeg har. 
  • Bruke matboks til brødskivene mine til hverdags og gjenbruke plastposen hvis jeg kan  Jeg har dessuten kjøpt brød og lagt i fryseren på jobb, så det er ingen unnskyldning for å frakte matpakka i plastpose. 
  • Gå til innkjøp av sugerør av glass eller bambus. (Men hva gjør jeg med de 300 sugerørene jeg har liggende? Å kaste dem ubrukt er vel enda verre enn å bruke dem en gang?)
  • Si nei takk til de små, ubrukelige posene. 
  • Når jeg velger engangsbestikk og tallerkener skal jeg velge nedbrytbart. Det er bare en ting jeg lurer på – skal det det kildesorteres med matavfall eller restavfall? 

Tenker du miljøvern på sommeren eller vinner lettvint når det er ferie? 

Abelone

Reklamer

2 comments

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s