10 totalt unyttige fakta om juli

Juli, den deilige sommermåneden hvor alle reiser på ferie og resten av Norge stopper opp. Men noen unyttige fakta om juli tror jeg ikke jeg har gitt deg. Snakk om forglemmelse! (eller kanskje det var fordi wikipedia sier ganske lite om juli).

 

img_5862

Juli er måneden hvor klokka liksom stopper og vi har T-I-D (også kalt ferie). Gutta er fremdeles ikke overbevist om at selvfisket fisk er nyyydelig og tar med pølser og marshmallows. Det skal uansett ikke så mye til før det blir en tur å skrive hjem om.

Julius Cæsar himself gav måneden navn – etter nettopp seg selv siden han selv var født i juli. I alle fall i følge norske wikipedia. Den engelske sier at det var det romerske sentatet som gjorde det i hans ære. og solen er på sitt varmest da.

 1. Julius Cæsar himself gave måneden navn – etter nettopp seg selv siden han var født i juli. I alle fall i følge norske wikipedia. Den engelske sier at det var det romerske sentatet som gjorde det i til hans ære.
 2. Tidligere het måneden Quintilis og var årets femte måned. Jeg synes fremdeles det var noen skikkelig surrehuer som fant på å sette inn et par måneder først i kalenderen.
 3. April og juli begynner alltid på samme ukedag. I skuddår starter også januar på samme ukedag.
 4. Folk har alltid vært opptatt av sommerværet. Primstaven har fire viktige værdager i slutten av juli:
  • Regnet det Marit vassause dagen (20.juli), ble det dårlig vær i flere uker
  • Ble Jakob Våthatt våt (25.juli), ble det mye regn i slåttonna
  • Som været var på sjusoverdagen (27.juli) skulle det bli 7 uker
  • Våt olsok (29.juli) varslet våt høst, mens fin olsok varslet godt høstvær
 5. Hundedagene begynner 23.juli. Den har også mange værtegn, men disse varierer fra sted til sted. I Oslo betyr fint vær 23.juli at det blir fint vær i en måned. Jeg krysser fingrene for at det blir fint her da!
 6. Ryktet om at det ikke er mulig å piske krem i løpet av hundedagene er forøvrig ikke riktig – jeg har testet. Om den blir sur raskere enn normalt vet jeg derimot ikke. Godsakene er spist opp lenge før den rekker å bli sur her i huset.
 7. Den høyeste temperaturen målt i juli i Norge ble satt så langt tilbake som i 1901. 21.juli 1901 ble det målt 35,0 grader ved Observatoriet i Oslo. (Høyeste temperatur noen sinne ble forøvrig målt i Buskerud i juni 1970, da var det 35,6 grader). Men hvis jeg synes det er kaldt for tiden, så kunne det vært verre. Slik som det var ved Fannaråki i Sogn og Fjordane 5.juli 1951 da det ble målt -8,3 grader. Du la merke til minusen foran? I Juli!
 8. Fødselsstenen, eller lykkesteinen som de også kalles, for juli er rubin som er et symbol på lidenskap.
 9. Av alle merkedagene i juli tror jeg kanskje at den internasjonale vennskapsdagen må være den koseligste. Når sant skal sies har jeg vel aldri sett noen markering eller feiring av dagen før, men den høres koselig ut. Også er jo dagen tross alt ganske ny (FN vedtok den i 2011). Og dessuten er det mange folk som har ferie enda, så det er jo helt håpløst å arrangere noe den dagen?
 10. Forresten, jeg tar det tilbake, den beste merkedagen må være verdens sjokoladedag 7.juli. Den har liksom ikke tatt helt av i Norge. Kan det ha en sammenheng med at sol og sjokolade er en litt dårlig kombinasjon?

Har du andre gode og/eller unyttige fakta om juli?

Abelone

hits

Reklamer

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s