Jente, ta ansvar for deg selv!

Nylig har to av mine venner delt tegnestripen om lensmannens mot voldtekt – og jentas svar.


Selvsagt et det ikke offerets feil! Selvsagt er det overgriperen som en ansvarlig. Selvsagt er det det!

Men skader det å ta noen forhåndsregler? Vi går ikke fra huset ulåst. Vi legger ikke igjen lommebok på kafébordet mens vi går på do. Vi sette ikke sykkelen ulåst midt i sentrum. Vi setter oss ikke inn i bilen til en fremmed. Vi forteller ikke andre PIN-koden til bankkortet. Ingen har rett til å ta tingene vår, men vi beskytter dem likevel. For vi vet at vi ikke lever i en ideell verden. Hvis vi er villige til å beskytte eiendelene våre, hvorfor skal vi ikke beskytte oss selv? Er det ikke bedre å skape bevissthet om hvordan vi kan beskytte oss selv enn å påpeke at det er overgriperen som har ansvaret?

Er gode råd virkelig misvisende signaler? Du følger rådene når det gjelder dine eiendeler… Enda det bare er ting. Utover en sentimental verdi kan de erstattes. Hvorfor krever vi ikke den samme friheten for eiendelene våre som for kroppen? Ingen har rett til å ta tingene dine. Og ingen har rett til å ta kroppen din. Men vi vet det skjer, hvorfor kan vi ikke snakke om hvordan vi kan hindre det? På samme måte som vi har snakket om å hindre innbrudd og tyveri i årevis.

På samme måte som en ubevoktet lommebok eller ulåst sykkel frister noen, er du en fristelse. Det burde ikke være det. Jeg skulle ønske vi var der at vi ikke trengte være bekymret for voldtekt. I en ideell verden kan jeg bruke miniskjørt og være overstadig beruset uten at noen tar seg friheter. Kanskje går det til og med bra de fleste gangene. Men tør du stole på flaks? Er det ikke bedre å være føre var?
Abelone

P.S. Dette og flere innlegg finner du på Facebook også!

Reklamer

8 comments

 1. Tilbaketråkk: Til russejenta mi |
 2. Jeg er for så vidt enig i det du skriver, men råd nr 1 burde uansett være «ikke voldta». Og så kanskje; tenk litt på hvor du oppholder deg, og deretter kan man snakke om andre ting. Påkledning er helt håpløst å snakke om, det styrker kun de som sitter i juryen sin idé om hvorfor noen «blir voldtatt»…

  Liker

  1. Selvsagt hadde det vært det beste om vi fikk ha både tingene og kroppen vår i fred, men det virker som om respekten for andre og deres eiendeler blir mindre. Derfor må vi beskytte oss selv. Blant annet ved å tenke på hvor vi oppholder oss, som du påpeker. De fleste voldtekter er likevel ikke overfallsvoldtekter, så det er ikke bare det å gå alene etter mørkets frambrudd som er en risiko.

   Påkledning er verken unnskyldning eller grunn for voldtekt. Tror nok også bekledning har lite å si, har hørt om de som blir overfalt som har på posete joggebukser også. I den grad vi skal snakke om bekledning må det være for å vanskeliggjøre en fullbyrdelse. Lensmannen nevner sykkelbukse, i beste fall kan vel det forsinke hendelsen, spørs om det kan stoppe den (strengt tatt burde vel russedresser være upraktiske nok til å vanskeliggjøre det?).

   Liker

 3. Ja, nemlig… Jeg er enig med deg. Det går an å ta sine forholdsregler uansett, fordi dritt skjer og man ikke trenger å tråkke rett ut i det om man ikke må.

  Liker

  1. Godt å høre at det er flere som tenker som meg. Får inntrykk fra diskusjonene at gode råd blir oppfattet som nedlatende, de er kvinnefiendtlig. Men det er jo ikke det det handler om. Selvsagt skal vi ikke akseptere voldtekt og forebygging er viktig, men jeg tror ikke vi klarer å utrydde det helt dessverre.

   Liker

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s