10 unyttige fakta om påsken

Jeg bruker å spøke med at jeg har misforstått konseptet to tette, og at ungene derfor har bursdag med to ukers mellomrom. Dermed er mars mildt sagt en hektisk måned (til tider også omtalt som helvetesmåneden). Men nå er alle bursdagsselskaper overstått, og jeg kan begynne å se fram mot påske! Drar like godt i gang med 10unyttige fakta om påska, jeg!

Svigerfamilen har en flott tradisjon om å dra ut å koke gule påskeegg på bål. Jeg elsker ideen. Ungene foretrekker sjokoladeegg.

  1. Jeg tenker alltid at det er fullmåne i påska, men det kan umulig stemme.  Kirkemøtet i Nikea i 325 bestemte at påskedag skulle være første søndag etter første fullmåne etter 21. mars. Så månen må nødvendigvis stå i ne i påska. 
  2. Den observante leser har da allerede regnet ut at første påskedag altså tidligst kan være 22.mars. Det skjedde sist i 1818, og neste gang er i 2285. Det seneste første påskedag kan være er 25.april. Det skjedd sist i 1943 og skjer igjen i 2038 (for de som nå ser for seg en ekstra lang påskeferie det året, så kan jeg opplyse om at 1.mai faller på en lørdag). Datosyklusen gjentas forøvrig med 5 700 000 års mellomrom.
  3. Jødenes feiring Pesach blir ofte kalt jødenes påske. Denne feires til minne om frigjøringen fra Egypt. Men den er ikke nødvendigvis helt på samme tid som vår påske siden de følger den hebraisk kalenderen. I år feirer de pesach 22-30.april. Neste år faller den derimot sammen med vår påske fra 10.april.
  4. Påskekrim er et særnorsk fenomen. Man mener at det startet i 1923 da Gyldendal kjørte en reklamekampanje for boken «Bergenstoget plyndret i natt«. Det var visstnok så vellykket at mange ikke skjønte at det var en bok, men trodde at det virkelig hadde skjedd. Hvordan det gikk fra en gang til en tradisjon er jeg litt usikker på. 
  5. Påskekyllingen er heller ikke internasjonal, men brukes bare i norden. Denne er både symbol på nytt liv og at Jesus brøt ut av graven (angivelig på samme måte som kyllingen bryter ut av skallet). Kan det være noe med at vi i Norge merker mer til at lyset kommer tilbake enn andre steder? Og at kyllinger begynner å komme på våren fordi høna helst skal ha 12 timers dagslys for å legge egg. Det tar forøvrig 25 timer for en høne å lage et egg.
  6. Påskeegg er derimot litt mer internationalt. Det er en gammel kristen tradisjon som stammer fra Mesopotamia. De farget egg røde til minne om blodet Jesus mistet mens han hang på korset. Jeg er litt usikker på om noe ble borte i oversetting der, muligens er det rødflekkede egg vi snakker om. Det er nemlig også en historie som sier at Jomfru Maria ga egg til de romerske soldatene som korsfestet Jesus og ba dem om å være mildere.Tårene hennes falt på eggene og ga dem vakre flekker i flere farger. Du kan forøvrig lage røde egg ved å koke dem sammen med rødbeter.
  7. Vet du hvor påskeharen stammer fra? Kortversjonen er at jegeren Orion ville utrydde alle dyr i skogen. Lepus var en fugl som bodde her, og etter at Orion hadde trampet istykker reiret dens ønsket Lepus å bli et dyr som var så raskt og smart at den kunne lure Orion. Dermed forvandlet gudinnen Ostara Lepus til en hare. Men da våren kom ble Lepus trist fordi hun savnet å legge egg. Ostara gjorde slik at Lepus en gang om året, ved påsketider, kunne legge egg. Etter at Lepus hadde levd ferdig sitt jordlige liv ble hun plassert som stjernebildet Haren på stjernehimmelen ved Orions føtter. Den lange versjonen kan du lese hos sjokoladeheksa. Usikker på om vi kan se haren Lepus på stjernehimmelen i påsken, men jeg må i alle fall ut og sjekke.
  8. Vi nordmenn spiser 23 millioner egg i løpet av påskedagene (altså fra skjærtorsdag til andre påskedag). Det er cirka ett egg til hver av oss i løpet av de dagene, og det er også nesten dobbelt så mye som ellers i året. Et gjennomsnittlig egg veier 63 gram, så det utgjør tilsammen 1449 tonn. (Skal vi dømme utfra tomme smågodthyller er det mulig vi spiser like mange tonn godteri i påsken, i alle fall i år).
  9. Vi nordmenn spiser forresten 20 millioner appelsiner (5500 tonn) i påsken også. Faktisk like mange (20 millioner altså) kvikk lunsjer også. Får vi tid til annet enn å spise? 
  10. I gamle dager dro man til fjells for å se på soloppgangen første påskedag fordi de trodde at sola spratt rundt av glede over at Jesus’ oppstandelse. Muligens er det derfra vi ha tradisjonen med å komme oss opp i fjellet på primitive hytter? 

 

Jeg vet man ikke burde spise disse eggene på grunn av palmeoljen. Men de er jo så gode…! Og kommer i alt for liten pakke!

 
Abelone
  

Reklamer

3 comments

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s