10 unyttige fakta om oktober

Så var det langt ut i oktober allerede. Det begynner å bli kaldt. Mørkt. Men det er lys i tunnelen; julemarsipanen har kommet i butikken. 

Vil du vite noe helt unyttig om oktober? 
 Januar starter på samme ukedag som oktober, men bare i vanlig år. Er det skuddår er det ingen andre måneder som starter på samme ukedag som oktober.

Navnet oktober kommer fra det latinske octo som betyr åtte. Oktober var nemlig opprinnelig den åttende måneden, men beholdt navnet også etter at januar og februar kom inn og ødela nummereringen. 

Slaverne kaller oktober for den «gule måneden» etter høstbladene. Anglo-sakserne derimot kaller den «Winterfylleth» fordi vinteren starter ved denne fullmånen. 

Fødselssteinene for oktober er turmalin og opal. Turmalin er en vakker smykkestein som kommer i mange ulike farger, og det sies at den har helende egenskaper og kan gi deg mot. 

Fødselsblomsten er calendula. Denne blomsten symboliserer solfylte dager med god helse, glede og kjærlighet. Ikke det første jeg tenker på når jeg tenker på oktober. 

Verdens smile dag blir feiret den første fredagen i oktober hver år. Det har det blitt siden 1999. Planen er å forbedre verden et smil om gangen. Hvis du ikke fikk noen ekstra smil i år kan du finne noen her. 😃

15.oktober arrangeres refleksdagen for 10.gang i Norge. Det kunne med fordel vært «feiret» tidligere, for det er gruelig vanskelig å se fotgjengere på kvelden nå. Og veldig få har refleks enda. Og hvorfor tar ikke klesprodusentene ansvar

Nasjonalsikkerhetsmåned og rosa sløyfe kjenner vi til at markeres, men også andre saker har fokus (i utlandet). Bevissthet om vold i hjemmet, eksem, downs syndrom og tannhygiene for eksempel. Det er ikke lett å holde fokus med så mange ting å fokusere på. Er oktober den måneden med flest kampanjer tro? 

21. oktober er det epledagen. Jeg spiser ikke flere eple den dagen enn andre dager. Er det noen som gjør det? Det kunne muligens bli i form av en eplekake da. Men tror ikke det blir noen feiring av epledagen i år heller….

Siste søndag i oktober stiller vi klokka tilbake til vintertid eller normaltid som det egentlig heter. Merkelig navn, for jeg føler meg ikke normal den første uka! 

Har du flere unyttige fakta om oktober?

Abelone

Wikiweb får ta ansvar for om opplysningene er korrekte, de kommer (stort sett) derfra… 

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s