Fem på lørdag

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. Har du merket noe til det?

Barna begynner med IKT på barnehage og i skolen. Hvor viktig det egentlig er at de kan bruke det så tidlig? Tja. Skal man dømme utfra utviklingen de siste årene, så er ikke det de lærer i dag særlig viktig om 15-20 år uansett. Foreløpig har jeg ganske grei oversikt over hva de holder på med, og det har ikke vært spørsmål om apper som kan kommunisere med omverdenen. Men jeg kommer ikke bort fra at før eller senere kommer også mine barn til å ferdes på nettet. Da bør jeg vel helst ha lært dem noe slik at de kan ferdes trygt (og lovlig). Foreløpig er det litt abstrakt. Kanskje det er derfor jeg synes det er vanskelig å lære barna mine om datasikkerhet? Eller kanskje det er fordi jeg vet at voksne synes det er kjedelig, hvordan skal barn da synes det er gøy? Men det finnes faktisk ganske mye om nettvett for barn også. Her er fem av dem:
IMG_8862.JPG
Digiduck
Felix og Frida lærer nettvett
Vær smart ta gode valg
Donalds nettvett
Superetterforskerne

Når begynte du å lære barna om nettvett?

Abelone

 

4 kommentarer

 1. Den dagen ungene beveger seg på nett, bør det snakkes om nettvett. Vi snakker om nettvett nesten daglig, for ungene «glemmer» ofte hvordan de skal oppføre seg på nettet. Vi har klare regler om å ikke bruke navn, alder og hvor du bor. Det er lov å ta en hvit løgn på nettet, eks lyve om alder og hvor i landet du bor. Vi må passe på hele tiden, men sånn er det når ungene skal ut i nettverden på egenhånd.

  Liker

  1. Er ikke rart at det er lett for ungene å glemme nettvettet, for det er mange voksne som ikke husker det heller.

   Hos oss er ungene på nett, men ikke i kanaler hvor de møter ukjente. Godt poeng at det begynner den dagen de beveger seg ut der. Men burde de ikke ha en balast med allerede da?

   Liker

   1. Hvordan vet du at ungene ikke møter ukjente på nettet? Jeg trodde det samme, men ble kraftig overrasket. De var på chattegrupper med fremmede, tross våre formaninger om ikke å snakke med fremmede. Helt korrekt. Vi voksne glemmer nettvettreglene, og det samme gjør ungene. Vi må følge med, og vi må holde oss oppdatert på nett. Det er det viktigste, tror jeg.

    Liker

   2. Foreløpig bruker de mitt utstyr, og jeg spiller de samme spillene. Vet at svigerinnen min fikk en overraskelse med sin datter som bare er noen måneder eldre enn turboprinsen at det var mulighet for å snakke med andre spillere, men så langt har han ikke vist noen interesse for slike funksjoner. Det nærmeste er klubbhuset i hayday hvor han er venn med mormor, men selv der er han ikke særlig interessert i å skrive og lese noe ekstra. Så foreløpig føler jeg meg ganske trygg, men det er klart man må følge med, for plutselig har det endret seg.

    Liker

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s