10 unyttige fakta om september

Godt i gang med september allerede. Har september alltid vært så travel, eller er det noe nytt? Nåja, det er en del som er selvpålagt og som er mest kos, men merker jo at dagene går. Og at det begynner å bli mørkere ute. Enda ha jeg ikke komme helt til levende lys, varme tepper og god te-modus, men tipper det kommer snart. Skal jeg fortelle deg noen totalt unyttige fakta om september?
IMG_0956.JPG

 • September begynner alltid på samme ukedag som desember, men ingen annen måned ender på samme ukedag som september (i samme året altså).
 • Den 1 september er det 115 dager igjen til jul. Det vil si at før september er omme er det et tosifret antall dager igjen til jul. (Men du bør ikke si det høyt, for da er det alltid noen surpomper som synes jula begynner alt for tidlig).
 • September var i gamle, gamle dager, altså i den romerske kalenderen, den sjuende måneden i året, og navnet kommer fra det latinske ordet septem som betyr sju.
 • 19 september er det den internasjonale «snakk som en sjørøver»-dagen. Hiv og hoi, tapre pirater!
 • I Saint Kitts og Nevis feirer de nasjonal heltedag 16 september og frigjøringsdagen 19 september. Hvor Saint Kitts og Nevis er? Karibia. Det er et monarki som består av to øyer, og de ble selvstendige i 1983. Det vites ikke om heltedagen og frigjøringsdagen har en sammenheng.
 • Med september kommer også høsten. Den er i alle fall den første av høstmånedene, selvom det ikke har virket slik her i området de siste dagene.
 • Etter 15.september kan du igjen tenne bål i skogen. Men bruk vett og bare gjør det om det ikke er fare for skogbrann. Du finner forresten god inspirasjon til bålmat hos turkokken og hos 4H. Om du har lyst på noe annet enn pølser altså.
 • I år faller høstjevndøgn på 23.desember. Da er dagen og natta akkurat like lenge over hele verden (altså 12 timer av hver). Angivelig. Dagen er litt lenger på de delene av jordkloden som er lengst borte fra ekvator. Så jo lenger nord du bor, jo bedre.
 • I primstavtiden var det eidismesse, også kalt kvernknarren 1.september. Man mente at pent vær denne dagen ville føre til tørt høstvær og lite vann, slik at det ble vanskelig å få malt kornet. Da er det jo godt at det var ganske vått her 1.september (for de som skal male korn i elva altså).
 • 13. september er dessuten den internasjonale sjokoladedagen. Jeg har aldri hørt om den før, men det er lørdag, så det passer jo ganske bra.

Har du noen unyttige fakta om september du vil dele?

Abelone

Reklamer

One comment

 1. I grunnen ingen unyttige, heller ingen nyttige 🙂
  Men takk for opplysningene, visste ikkke at sjokoladedagen var den 13. Søren klype 🙂
  Ha en fin kveld 🙂

  Liker

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s