10 totalt unyttige fakta om juni

1. Juni er den måneden med mest dagslys i året (i alle fall her på den nordlige halvkule) og er starten av sommeren (i alle fall i følge meterologene).
2. Ingen måneder starter på samme ukedag som juni. Men den starter alltid på samme ukedag som februar året etter.
3. I følge gammel Islandsk folketro, utsetter du aldring dersom du bader naken i morgendugget 24.juni.
4. Island markerer dessuten frigjøringsdag 17.juni. I tillegg til fiskerdagen (første søndag i juni) til ære for fiskerne og for å hedre de som har blitt borte på havet. Hva feiringen går ut på aner jeg ikke.
20140604-190358-68638823.jpg5. Det er flaggdag i Sverige (6.juni), USA (14.), Danmark (15.), Argentina (20.) og Romaina (26.).
6. I Sverige feirer de midsommer på fredagen mellom 19 og 25.juni. I år blir det altså 20.juni.
7. Det er verdens miljødag 5.juni.
8. 50 land feirer barnedagen i juni. I Norge er den 1.oktober.
9. Varmerekord for juni i Norge ble satt 20.juni 1970 på Nesbyen (Buskerud) med 35,6 grader. Kulderekorden er fra 20.juni 1938 på Fannaråki (Sogn og Fjordane) med -12,2 grader.
10. Juni har tre fødeselssteiner; edelsteinen aleksandrit, månestein og perle. Juni skiller seg ut ved at den er den eneste måneden som har en organsik fødselsstein (perlen).
I følge wikiweb og Wikipedia i alle fall!

Har du noen unyttige fakta om juni å dele?

Abelone

8 comments

 1. Jeg er junibarn 🙂 Totalt unyttig å vite, men helt ok for meg 🙂 Dessuten skal du aldri brygge øl ved solverv. Det er sommersolverv 21. juni i år og samme dato neste år. Juni brukes også som pikenavn

  Liker

  1. Spennende fakta om juni det! Hvorfor må man ikke brygge øl ved solverv egentlig? (Nå driver jeg ikke må med sånt i utgangspunktet, men dersom jeg skulle finne på det en gang i framtiden hadde det vært kjekt å vite)

   Liker

   1. Det blir ikke godt i følge folketroen: Sitert fra tradisjoner.no:
    I folketroen møter vi ofte en forestilling om at om arbeidet skal lykkes, må det utføres til riktig tid. Dette gjaldt også ølbrygging, og det var spesielt en dag som man ikke måtte brygge øl, det var på solvervdagen. Folk mente at ølet ikke ville gå, kunne tapes fra dunken, eller bli surt, eller som det ble sagt i Gausdal – I det samme solen vender seg, vil ølet kaste seg og bli bortskjemt.

    Liker

   2. Takk for informasjonen, det var kjekt å vite. Er vel på samme måte som min svigerfarmor påsto; du kan ikke plante hekk på Kristihimmelfart. Hun fikk rett, hekken døde 😉

    Liker

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s