10 regler kjøreskolen glemmer å lære bort

Jeg har hatt lappen en del år nå, og begynner å bli en erfaren sjåfør. Har ei god venninne som er kjøreskolelærer*, men vet at det er enkelte regler som ikke blir formidlet. For å opprettholde den gode flyten i trafikken tror jeg det er viktig at jeg forteller dem** slik at også andre kan nyte godt av min visdom.speedometer

1. Fartsskiltene er nedre fartsgrense. Pluss alltid på minst 20 km/timen selv om det er dårlig føre. Høy fart har da aldri vært medvirkende årsak til ulykker, det er selvsagt føret og dårlige sjåfører som er skyld i det.

2. Blinklys er en begrenset ressurs. Spar på det!

3. Du er viktigst i trafikken. Det er bra om du står midt i et kryss og blokkerer alle veier. Bare du kommer først fram. Det eneste unntaket fra denne regelen er dersom det kommer en BMW, Mercedes eller Audi, de har alltid forkjørsrett.

4. Ting på begynner på S, f.eks. skolebiler, Skoda, sinker, stasjonsvogner, somlepaver, småbiler og sykler må alltid kjøres forbi. Det spiller ikke noen rolle om det kommer noen imot, da slår regel nr 3 inn. Om nødvendig kan du legge på en S i starten av ordet f.eks. straktor og slastebil slik at du kommer forbi.

5. Dersom du mot formodning ikke skulle klare å komme forbi den foran deg, så skru på fjernlyset. Å blende noen gjør at de kjører fortere! Dersom det er lyst bør du legge deg ca 30 cm bak denne bilen og legge deg på hornet. Da skvetter de ut i veikanten, og du kan komme forbi.

6. Forkjørsveiskiltet gjelder ikke på lørdager mellom kl 11 og 15. Da har du vikeplikt til alle kanter selvom du kjører på forkjørsvei.

7. Dersom noen står i et kryss og venter på å kjøre ut til høyre, still din bil så langt fram på venstre side at de ikke kan se til siden. Hvis ikke du får kjøre, fortjener ikke andre det heller. Dette fungerer aller best med stor bil. Vurder å bytt til SUV eller kassebil for å oppnå dette.

8. Dersom du mot formodning skulle bryte regel nr 1, så må du ikke under noen omstendighet svinge til siden og slippe noen forbi. Det ville jo i så fall være brudd på regel nr 3, og det er enda verre.

9. Ved stillestående kø på motorveien kan det være et godt triks å kjøre forbi ved hjelp av av/påkjøringsrampa. Det skaper litt rykk og irritasjon lenger bak i køa, men hei, regel nr 3 gjelder enda!

10. Håndgester er viktig siden det et eneste måte å kommunisere med andre bilister. Bruk eventuelt Google for inspirasjon (tips: bildesøk på «rude hand gestures»). Dette kan med fordel gjøre mens du kjører. Forbudet mot håndholdt mobil gjelder jo ikke deg.

Abelone

* Det er mulig hun ikke lenger synes særlig godt om meg etter at jeg har røpet disse reglene som du bare lærer etter lang erfaring. Men jeg regner med at hun, dersom hun leser dette, skjønner meningen** og derfor tilgir meg.
** I fall det skulle være noen som helst tvil: Dette er ironisk, muligens sarkastisk, og bare tull. Det er ting jeg ofte opplever i trafikken, men selvsagt ikke slik det skal være. Forfatteren tar på ingen måte ansvar for ulykker som følge av å følge disse reglene.

Reklamer

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s