Venneklemma

I det siste har det vært skrevet mye om at foreldre ikke har tid til venner. (Feks her, her og her). Det handler kanskje om prioriteringer? Og kanskje også at samfunnet har forandret seg?

De siste 100 årene har verden, eller i alle fall Norge, forandret seg mye. Normalen har blitt at kvinner har en jobb. En jobb utenfor huset altså, i tillegg til å ta oss av hus og barn. Vi har massevis av duppeditter som skal hjelpe oss med husarbeid, matlaging og hverdagslivet generelt. Likevel blir fler og fler stresset og utbrent. Tidsklemma har blitt obligatorisk. Borte er husmora. Borte er nabokjerringa. Vi har nok med oss selv. Med utearbeidende mødre kom «kvalitetstid» og redselen for at vi ikke er gode nok. Så nå starter vi med fritidsaktiviteter fra 2-års alderen. Så vidt jeg vet har ikke døgnet blitt noe lenger de siste 100 årene. Kanskje ikke så rart at man prioriterer bort venner?

Mobilens inntog har heller ikke nødvendigvis gjort det lettere å komme i kontakt med folk. Før, til og med da jeg var barn, kunne man dra ut og se om noen var hjemme og om det passet med besøk. Å stikke innom noen nå er nærmest uhørt. Man sender en melding først! (Så den kjekspakken eller sjokoladen eller isen du har liggende » i fall noen stikker innom» kan du like godt spise opp selv først som sist). Vi er tilgjengelig 24/7. Men vi må ha en advarsel før vi får besøk, for det ser jo ikke ut hjemme, så vi kan jo ikke invitere noen inn. Og når noen kommer på besøk, så møtes de gjerne med en unnskyldning over hvordan det ser ut.
20130411-195407.jpg
I gamledager kjente vi naboen og slo av en prat over gjerdet. Vi hadde dugnadsånd. Utfra historiene var det vanlig at naboer og venner stilte opp når noen hadde en stor jobb som skulle gjøres. Barn var dessuten ingen hindring på dugnad, de var med. Man var vant til å jobbe med barna rundt seg. «Familien» hadde en annen betydning den gangen. Det var ikke bare mor, far og barn. Familien besto av flere generasjoner, og kanskje også noen ekstra dersom man hadde mulighet til det. Da jeg var i Ghana for ca 12 år siden så jeg det samme fremdeles eksisterte der. Det får meg til å tenke at det er velstandssamfunnet som har endret det. Vi har plutselig råd til å bo alene i store hus.

Internett har åpnet en helt ny verden. Vi oppdaterer omverden, deler bilder og liker som aldri før. Og aldri før har det vært så mange ensomme. Vi vet hva en vi gikk på barneskolen med hadde til lunsj. Men vi savner menneskelig kontakt. Jeg tenker at litt av ensomheten har med at det har blitt helt vanlig å flytte på seg. Gjerne flere ganger i livet. Når man får barn flytter man gjerne ut av byen. Det blir litt mer tiltak å møte venner når du må ta tog 1/2 time først. Og du vet at dagen starter i sekstiden dagen etter uansett om du har vært sent oppe eller ikke. Å være innflytter er også vanskelig. Og folk er jo allerede i tidsklemma og klarer ikke holde kontakt med vennene de har, hvordan skal de da få tid nye venner?

Alt var nok ikke bedre i gode, gamle dager. Du vet, da det var så kaldt og motbakke begge veier. Da man jobbet fra soloppgang til solnedgang og enda litt til. Da man holdt hviledagen hellig og bodde i bygder. Men kanskje var de flinkere til å se hverandre? Eller kanskje de hadde akkurat det samme problemet da også. Bare at det ikke ble snakket om det eller skrevet ned?

Abelone

Reklamer

2 comments

  1. Noe å tenke på det der!

    Umiddelbart lurer jeg på om forventningene var annerledes før? Nå kan det noen ganger virke som om vennskap er et prosjekt som skal realiseres perfekt. Kanskje er avtalene før man møtes en del av dette og en del av redselen for å bli avslørt eller ikke være god nok. Det blir viktig å ikke feile når man sjelden møtes?

    Liker

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s