Drømmegaven

Dagbladet fortalte nylig om Greg Hoffman som måtte skrive kontrakt med mamma’n sin om mobiltelefonbruk før han fikk julegaven sin (og jeg håper dagbladet har funnet et gammelt illustrasjonsbilde. Ville være dårlig gjort å gi en iPhone 4 når han trolig ønsket seg 5’ern). Men jeg skjønner nesten ikke at det er en sak. En del av reglene er ikke så ulike de mammabloggere mot mobbing ga før jul. Det hørtes sært ut når dagbladet omtalte saken, men egentlig er ikke reglene særlig ille. Mamma’n er blogger og ønsker å lære sønnen å bruke digitale hjelpemidler på en trygg måte (bloggen hennes var nede da jeg sjekket sist. Om det er pga stor pågang eller om hun har slettet den vet jeg ikke).

1. It is my phone. I bought it. I pay for it. I am loaning it to you. Aren’t I the greatest?

OK, tar tilbake det om sært. Det er sært å få en julegave til låns.

2. I will always know the password.

Ja? Det krevde mammabloggere mot mobbing også.

Det burde ikke være behov for å skjule at man sjekket innholdet. Det burde holde at han oppgir passordet når hun ønsker å sjekke og kan være til stede. En telefon er ganske personlig nå for tiden. Jeg har store deler av livet mitt der.

En arbeidstaker har krav på å bli varslet på forhånd (om mulig) dersom arbeidsgiver skal ha innsyn i e-post eller filene. Et barn har færre rettigheter. Jeg vet ikke helt om jeg synes det er riktig å overvåke barnet sitt veldig mye. Hva med passord til apper, de sier hun ikke noe om. Er det greit å ha «secret folder» eller passordbeskytte apper?

Ungdommer vil ha hemmeligheter overfor foreldrene. Er det greit så lenge de ikke lagres på mobilen?

3. If it rings, answer it. It is a phone. Say hello, use your manners. Do not ever ignore a phone call if the screen reads «Mom» or «Dad». Not ever.

I dagens samfunn sliter vi med stadige forstyrrelser. Det er lov til å bruke lysløs eller skru av telefonen. Vi trenger ikke være tilgjengelig 24/7. I gamledager hendte det også at man la av røret.

Jeg kan skjønne behovet for å få tak i barnet sitt, men skal mobilen være en fotlenke? Ungdom er ungdom, det er naturlig at de pusher grensene litt. De fleste av oss har trolig også opplevd at vi faktisk ikke har hørt telefonen når vi har vært på et sted med støy. Faktisk har en trafikkert gate vært nok til at jeg ikke har hørt den. Så det er ikke sikkert at den unnskyldningen er løgn, og hva er konsekvensen?

(En praktisk løsning er kanskje å lagre dem under et annet navn. Skjermen sier ikke mum eller dad – ingen regel brutt 😉 )

4. Hand the phone to one of your parents promptly at 7:30pm every school night & every weekend night at 9:00pm. It will be shut off for the night and turned on again at 7:30am. If you would not make a call to someone’s land line, wherein their parents may answer first, then do not call or text. Listen to those instincts and respect other families like we would like to be respected.

Man trenger søvn, men legger 13-åringer seg så tidlig? En mobil er en liten datamaskin, er det forskjell på å holde på med telefonen vs datamaskina? Er det greit å se på tv, men ikke mobilen? Er det greit å ta samtaler fra fasttelefonen, men ikke mobilen på kvelden? Å skru av telefonen på natta er lurt, slik at man slippet å bli forstyrret, men jeg synes nok det er litt tidlig.

Husker mamma’n hvor skummelt det var å ringe noen med romantiske hensikter da hun var ung? Forresten, hun er amerikansk, er vel guttens jobb der. Uansett, litt lettere for begge parter om det er riktig person man treffer med en gang. Hvis man har slemme hensikter, mobbing eller trusler, kan det være en greit regel.

5. It does not go to school with you. Have a conversation with the people you text in person. It’s a life skill. *Half days, field trips and after school activities will require special consideration.

Det er sikkert læreren glad for. Men igjen, det er en datamaskin. Veldig mange av oss voksne bruker pc på jobben hele dagen. Hvorfor skal vi ikke la barna lære å bruke dette hjelpemiddelet? Brukt riktig gir data i undervisningen stort læringsutbytte.

Jeg tror heller ikke at man slutter å snakke med folk selv om man har mobil. Man vil fremdeles være sammen med venner. Kanskje blir man mindre flinke til å ta kontakt med fremmede mennesker, for man har jo selskap i mobilen. Men de man kjenner og vennene sine, de vil man også snakke med.

6. If it falls into the toilet, smashes on the ground, or vanishes into thin air, you are responsible for the replacement costs or repairs. Mow a lawn, babysit, stash some birthday money. It will happen, you should be prepared.

Ikke noe urimelig krav. iPhone er dyrt, så han trenger ikke bli vant til at det kommer en ny fordi en blir borte. Særlig ikke dersom den forsvinner akkurat når neste modell blir lansert. Det kan være et uhell, og han vil trolig være veldig fortvilet over det. Det er kanskje å gjøre vondt verre å også kreve erstatning. Men det kommet an på gutten også. Noen er veldig forsiktige med ting, andre ikke. Noen steder har ting større sjanse til å forsvinne enn andre. Det er fort gjort å gjøre dumme valg. Vi har sett telefoner på bordet som forsvinner når en tigger kommer med en lapp. Vi har kanskje satt veska på gulvet mens vi er på kafé. Mange at mistet verdisaker bare på en liten dult på gata. Man kan ikke beskytte seg 100%. Å true med det som utgangspunkt er sikkert ikke dumt, men jeg er ikke sikker på om man ikke vinner mer på å spleise dersom dette skulle skje. Forskjellen på barn og voksne er inntekten. Et uhell for voksne betyr forhåpentligvis ikke at man må tømme sparekontoen.

7. Do not use this technology to lie, fool, or deceive another human being. Do not involve yourself in conversations that are hurtful to others. Be a good friend first or stay the hell out of the crossfire.

Det et vanlig folkeskikk og bør gjelde uansett om man bruker teknologi eller møter folk ansikt til ansikt.

8. Do not text, email, or say anything through this device you would not say in person.

Ikke koselig ting heller? Trolig lettere å sende en melding om at man liker noen enn å si det ansikt til ansikt. Jeg valgte i alle fall epost framfor telefon for snart 14 år siden da jeg møtte den store kjærligheten. Og han sendte meg postkort omtrent samtidig. Det kan være lettere å uttrykke seg skriftlig.

9. Do not text, email, or say anything to someone that you would not say out loud with their parents in the room. Censor yourself

Igjen, hva med koselige ting?

10. No porn. Search the web for information you would openly share with me. If you have a question about anything, ask a person ? preferably me or your father.

Hvorfor er vi så redde for seksualitet? Det er naturlig. Porno gjør ikke et menneske til voldtektsmann, pedofil eller homofil. Å ha spørsmål om det er ikke det samme som å praktisere det. Og nei, jeg vil ikke vite for mye om andre personers sexliv.

11. Turn it off, silence it, put it away in public. Especially in a restaurant, at the movies, or while speaking with another human being. You are not a rude person; do not allow the iPhone to change that.

Hvordan skal han da oppfylle kravet om å alltid ta telefonen 😉 men jeg er litt enig. Det er kjedelig å sitte sammen med andre som alle fikler med telefonen. Men jeg gjør det selv også innimellom. Ja, ikke på kino da, det er irriterende med sånne folk.

12. Do not send or receive pictures of your private parts or anyone else’s private parts. Don’t laugh. Someday you will be tempted to do this despite your high intelligence. It is risky and could ruin your teenage/college/adult life. It is always a bad idea. Cyberspace is vast and more powerful than you. And it is hard to make anything of this magnitude disappear — including a bad reputation.

Mange beviser på at det er sant. Å hindre mottak er litt vanskelig. Men det er greit å si fra at man ikke vil ha sånt og slette det. Personlig ville jeg trolig vært litt pinlig berørt av å si noe sånt med foreldre tilstede, så det er kanskje et brudd på regel nr 9.

13. Don’t take a zillion pictures and videos. There is no need to document everything. Live your experiences. They will be stored in your memory for eternity.

Hvorfor ikke ta bilder? Det koster ikke noe. Sier ikke at man skal ta bilder hele tiden, det kan fort bli galt dersom noen tar bilder hele tiden. Er fotografen flink nok til å spørre om å legge ut bildet på facebook, instagram eller en av de mange andre bildetjenestene? Men jeg har ofte savnet flere bilder fra dagliglivet f.eks. fra jobb. Alle minner lagres ikke for alltid, og gamle bilder er morsomt å se igjen. Klart man skal leve opplevelsene, men utelukker det ene det andre?

14. Leave your phone home sometimes and feel safe and secure in that decision. It is not alive or an extension of you. Learn to live without it. Be bigger and more powerful than FOMO — fear of missing out.

Fomo? Nei, er ikke derfor telefonen alltid er med meg. Den er boka mi, musikkspilleren min, dagbok og fotoapparat. Er det ikke naturlig å ta med seg i alle fall noe av dette de fleste ganger? Når det et sagt, jeg har funnet både avknappen og lydløs-spaken. Jeg blir ikke så veldig stresset av å være utenfor dekning (men synes det er litt rart, det skjer jo ikke så ofte).

15. Download music that is new or classic or different than the millions of your peers that listen to the same exact stuff. Your generation has access to music like never before in history. Take advantage of that gift. Expand your horizons.

Dagbladet framstilte det som at mora bestemte hva slag musikk sønnen fikk høre på. Det er jo ikke det hun sier. Hun sier egentlig finn deg selv; prøv mye forskjellig og finn ut hva du liker. Det du liker er ikke nødvendigvis det alle andre liker. Vi har virkelig mulighet til å høre på mye forskjellig. Med f.eks. spotify trenger vi ikke en gang kjøpe musikken (eller YouTube, mye musikk som ligger der også). Klart det er lett å prøvesmake da. Men det blir ofte til listetopper likevel. Musikken er en del av samfunnet vi vokser opp i. Alle generasjoner har sine låter.

16. Play a game with words or puzzles or brain teasers every now and then.

Det er ingen dum ide, men jeg ser det ikke som et krav. Nå og da trenger ikke være særlig ofte. Og det finnes spill for en hver smak. Burde ikke være vanskelig å oppfylle.

17. Keep your eyes up. See the world happening around you. Stare out a window. Listen to the birds. Take a walk. Talk to a stranger. Wonder without googling.

Poesi. Men det er mulig å gjøre det med telefonen i lomma også? Skjønner hva hun mener, og klart man også bør være i nuet.

18. You will mess up. I will take away your phone. We will sit down and talk about it. We will start over again. You & I, we are always learning. I am on your team. We are in this together.

Det synes jeg er en grei kjærlighets erklæring. Uansett hva som skjer, så står vi sammen. Det er naturlig å bli sinte på hverandre. Begge parter vil lære, og reglene vil nok endres med tiden.

Jeg har heldigvis noen år igjen før maset om telefon begynner (håper jeg). Kontrakt var i grunnen ikke så dum ide. Det skaper bevissthet. Muligens også frykt på samme måte som man er redd for å få bot for å kjøre for fort. Konsekvensene kan være betydelig verre enn å miste telefonen.

Har barna dine kontrakt for mobilbruk?

Abelone

Reklamer

One comment

  1. Tilbaketråkk: Mobiletikette | Kaostroll

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s