Grønn jul

La meg begynne med å si at jeg så absolutt ikke er bedre enn noen andre når der gjelder å være miljøvennlig. Jeg vil gjerne være «grønn», men det er ikke alltid så lett. Nå som vi går inn i den verste høytiden sånn miljømessig har jeg tenkt mye på det med gaver.


Jeg er av de som liker å gi gaver til andre. Å prøve å finne noe som mottakeren kommer til å sette pris på. Gjerne noe h*n ikke visste at h*n ønsket seg.

Det er juleaften. Lysene på juletreet skinner i kapp med lyset i øynene på barna mens de åpner pakkene. Glade utrop når de får noe de liker. Voksnes smil. Latter når de myke pakkene ikke faller i smak. Litt leking mens man venter på tur til å åpne neste pakke. Ingen er flinkere til å uttrykke glede
(eller misnøye) over det de får enn små barn.

Men når julekvelden nærmer seg slutten og pakkene er åpnet ligger det igjen gavepapir, papp, isopor og plast. 50 millioner meter med gavepapir, 1,25 gang rundt ekvator ble brukt i 2006. (Med årlige kjøperekorder, kan vi
anta at det er større i dag). Gavepapir som må rett i restavfallet. Det har for mye fargestoff og for lite fiber til å gjenvinnes som papir. Nå blir restavfallet brukt til fjernvarme noen steder, så sånn sett kommer det til nytte likevel (bedre enn å importere søppel fra Italia i alle fall!)

Man kan selvsagt være miljøvennlige også her, pakke inn pakkene i gråpapir eller i gamle tegneserier. Men for de fleste av oss oppleves det som ekstra stress. Noen få butikker har begynt med gjenvunnet papir som gavepapir. Men sjansen for at mottakeren likevel kaster papiret i restavfallet er stor. Og det er også fare for at en del av resten av søppelet går samme vei.

Kommer jeg til å kjøpe færre gaver framover? Trolig ikke. Bruke mindre gavepapir og tape? Neppe (særlig med tanke på at turboprisen på snart 4 gjerne hjelper til å pakke inn pakker). Miljøvennlig innpakning? Nja… Da må det i så fall være lett tilgjengelig og rimelig. Såpass lat er jeg jo.

For noen år siden besluttet venninnegjengen å droppe gavene og heller gå ut å spise middag sammen for de pengene. Det er kanskje den mest miljøvennlige beslutningen vi kunne ta. Venninnegaver er gjerne relativt
rimelige, og da begrenser det seg fort hvor nyttig gaven blir. Mindre stress det også.

God grønn jul!

Abelone

Reklamer

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s