Birkebeiner’n

Baby på vektNå er det ikke lenge igjen til birkebeinerittet (nei, jeg skal ikke delta!). Men derfor har jeg hørt at deltakerene skal ha en sekk på 3,5 kg som skal symbolisere kongesønnen.Da jeg hørte vekta begynte jeg å lure på om han var nyfødt siden den var så liten (mine barn var 3,3 og 3,7 kg da de ble født). Jeg ble nysgjerrig og måtte lese litt i historien.

Historien (hentet fra birkebeiner.no) sier:

Haakon Haakonsøn ble født i Østfold våren 1204. Faren, Haakon Sverressøn døde Nyttårsdagen i 1204, og kongssønnen ble straks «etterstrebd» av baglerne som ville ha et mulig kongsemne av veien. Derfor måtte Haakon bringes i sikkerhet, og noen birkebeinere flyktet med barnet for å føre det til vennen, kong Inge i Nidaros.

De kom til Hamar på julaften i 1205, og fór videre til en liten gård ved Lillehammer, hvor de holdt seg skjult i julen. Da de skulle videre turte de ikke ta den vanlige veien opp gjennom Gudbrandsdalen, men dro over fjellet til Østerdalen. På denne turen led de mye ondt av styggevær, frost og snø.

De to beste skiløperne av dem, Torstein Skjevla og Skjervald Skrukka dro i forveien med det ikke ennå 2 år gamle barnet, og nådde velberget ned i Østerdalen, hvor bøndene tok vel imot dem og viste dem veien videre nordpå.

Utfra årstallene stemmer det at han ikke var fylt 2 år enda (jeg antar at de må ha ligget i dekning en stund, for det tok jo litt tid før de kom til Hamar). Men nesten 2 år og bare 3,5 kg? Man hører jo at fødselsvekten stiger og stiger, men likevel? Det var ganske høy spedbarnsdødelighet på den tiden, og det er kanskje ikke så rart dersom de var så små? Små babyer i dag har jo også mindre motstand enn store.

I matematikken på videregående regnet vi ut hvor høye vikingene var utfra de siste års statistikk. De ble bare 50 cm. Dersom det hadde stemt, hadde kanskje ikke 3,5 kg vært en unormal vekt når man er nesten to år, men arkeologiske utgravninger tyder på at det ikke stemmer.

Jeg antar at det bare kan bety at den sekken er veldig symbolsk.

Abelone

Reklamer

Meninger? Jeg blir glad for kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s